maloki

tankar & funderingar

Publicera din bok online

Posted by maloki på 25 augusti, 2010


Flattr this

Det brukar frågas hur kulturarbetarna ska få betalt och i Almedalen mötte Piratpartiet upp med Kulturskaparna. Det är svårt att förklara möjligheterna konkret. Samtidgit som jag anser att det är viktigt att man tar eget ansvar för sin inkomst, och därför undersöker vilka möjligheter man har, istället för att bara titta på problemen. Men jag ska visa på lite exempel på hur man kan hantera sitt författarskap väl.

Anna Troberg är nog ett av de bästa exempel jag har sett på att vända om i upphovsrättsfrågan. Hon öppnade sig för att lyssna på vad det hela, som piratrörelsen kämpade så hårt för, handlade om. Många har hört historien, andra inte.

Nu lägger hon upp sin bok Chefer Från Helvetet som sommarföljetong på sin blogg. Alla delarna har även Flattr-knappar (tips, börja på sista sidan), vilket långsiktigt kan ge henne några extra kronor för boken hon aldrig hade sett skymten av annars.
Nyligen läste jag ut boken i dess papperskopia, som Anna förövrigt gav till mig. Eftersom att jag absolut älskade boken, bestämde jag mig för att sjänka lite klick på alla kapitlen som hittills blivit publicerade på hennes blogg i sommarföljetongen.

Att anpassa sig är positivt, ibland. I detta fall är det en utveckling i rätt riktning. Utnyttja de sätt som finns för att publicera sin bok. Tillägget med Flattr, ger ju bara en liten extra kick, och ännu ett sätt att anpassa sig och utnyttja de nya teknikerna positivt.

Jan Lindgren publicerar hela sin NaNo2009, kapitel för kapitel. NaNo är en förkortning för NaNoWriMo, som i sin tur står för National Novel Writing Month. Även dessa med Flattr-knappar. Vi har även exemplet från Ravenna, Anna Svensson, som publicerat sin roman Mörkrets Väktare online, även den går att flattra.

Nu har jag ju bara gett exempel på svenska författare som använt sig utav detta. Men det finns även andra exempel. Toreas är en fantasy roman som publiceras kapitel för kapitel på en wiki, där man fritt får använda, kopiera och dela med sig av texten, bara man släpper det under public domain.

Jag har tidigare skrivit om alternativa sätt, innan Flattr fanns som alternativ, då Unni Drougge nyligen hade lanserat sin ljudbok online via The Pirate Bay, där den fortfarande finns att ladda ner.

Om vi fortsätter på detta spår kommer vi förhoppningsvis nå en personligare och smickrande framtid

Annons

5 svar till “Publicera din bok online”

 1. […] kommentarer Publicera din bok on… on Love will Pay the BillsMarie till Riksdagen… on Var får du energi ifrån?Marie […]

 2. Hanna said

  Vad kul att du skriver om det här! Jag är sjuuukt avundsjuk på Janne som vågar ta språnget, jag sitter själv på ett par halvfärdiga NaNosar som jag aldrig skulle våga släppa ifrån mig i nuvarande skick. Hatten av. :)

  Jag ramlade härom dagen över ett projekt av amerikanska fantasyförfattarna Tracy och Laura Hickman: Dragonsbard. Det är visserligen lite speciellt, du måste logga in, det är begränsat antal platser och det kostar en slant. Däremot får du vara med medan historien skrivs, exakt i vilket utsträckning vet jag nu inte, och i slutet av äventyret om några månader får varje ”deltagare” ett personligen signerat och numrerat ex av boken. Exklusivt, mycket begränsad upplaga.
  De väljer att se själva den fysiska papperskopian som en trofé, något att ha som ett minne av resan man företagit när man läste historien, och jag tror att det är många som ser på sina bokhyllor precis så. Jag gör det definitivt. :)

  Det är så otroligt spännande, det formligen sprudlar av kreativitet bortom de traditionella bokförlagen idag och är verkligen fascinerande att få se och ta del av.

 3. maloki said

  Suttit och försökt skriva om det jättelänge, men fastnade någonstans efter vägen.
  Skulle skriva om Anna Troberg började det med. För några månader sedan… typ 8 månader kanske? :P Men nu när flattr och alla andra böcker jag sett online, så blev det lite flera :) Självklart var jag väl lite selektiv och valde välidgt mycket Piratpartister, men det är väl inte mitt fel att vi är early adaptors? :)

 4. […] att vakna nu!Marie till Riksdagen… on Jag kandiderar till Piratparti…maloki on Publicera din bok onlineHanna on Publicera din bok onlineMy Flattr link-colle… on Publicera din […]

 5. […] En smickrande framtid, min 2022 framtidisvision om Flattrs påverkan på samhället. 2010-08-25 Publicera din bok online, exempel på författare som publicerat online tillsammans med […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: