maloki

tankar & funderingar

Piratpartiet är det enda seriösa alternativet

Posted by maloki på 4 juni, 2010

Jag tackar otroligt mycket för denna ögonöppnare hos Schremser! Eller hur var det nu?

Vi tar inte ställning i Palestina vs Israel konflikten. Det är inte samma sak som att vi inte bryr oss.. Ja det är avskyvärt det som hände, men säger vi mer, så är vi antingen israel hatare, eller så sviker vi vårt land. Se bland annat Anna Trobergs kommentarfält.

Det gick alldeles för lång tid från det hemska som skedde tills det att vi fick någon information som INTE kom ifrån Israels armé här ser vi tydligt vikten av fri information. Vad som helst skulle ha kunnat hänt under den tiden utan att någon skulle kunna göra något som helst ingripande. Här är dagens teknik något ritkigt vackert som kan hjälpa till, sålänge man inte blockerar signalerna som gjordes i detta fall.
Folkrättens starkaste vaken är ett fritt informationsflöde. Information är viktigt, för att kunna agera rätt. Oinformerade val kan få, och får ofta, enormt ödesdigra konsekvenser.

Rent hypotetiskt, tänk om judarna hade kunnat lyckats informera omvärlden om vad som faktiskt pågick? Tänk om de hade kunnat få ut den där enda lilla tweeten som behövdes för att resten av världen skulle få en ledtråd, som sedan ledde till att någon internaut letade fram mer information och presentarde för resten av världen och bevisade att Hitler faktiskt bedrev en förintelse av Judar?

Det är viktigt med mångfald, även inom politiken. Det är viktigt med olika grupper som riktar in sig på olika saker. Utan Miljöpartiet så hade miljöpolitiken aldrig sett ut som den gör idag. Utan Arbetarpartiet, senare Socialdemokraterna, så hade samhället inte heller sett ut som det gör. Ja politiken breddas eftersom. Men vi måste ta små små steg. Piratpartiet är 4.5 år gammalt. Vi är på väg in i vårt 2:a riksdagsval och vi har redan en, snart två, MEPar i Bryssel.

Piratpartiet fyller upp ett tomrum. Tänk tillbaka på de senaste 4 åren, och alla galna lagar som instiftats. Tänk er hur det kommer ser ut om fyra år till om de partierna som härjar i riksdagen får fortsätta? Det kommer kvitta om det är en rödgrön eller en alliansregering. De säger emot varandra under valet, de är i opposition, egentligen är de så lika att det är skrämmande svårt att se skillnad. Tänk er hur övervakningslagar och datalagrings lagar kommer se ut om låt oss säga, SD kommer in istället för Piratpartiet?

Politik är nämligen inte bara att rada upp ett antal floskler om ”fri information” och ”personlig integritet” utan också att reagera på saker som händer ens i omvärld. Ett politiskt parti blir man efter att ha gjort något slags gemensam analys av samhället och, med denna analys som stöd, formulera lösningar på de problem man ställs inför.

Floskler får han gärna kalla det om han vill. Gå till val på att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration, gå till val på ett övervakningssamhälle, och sedan efter valet totalt vända om är mycket bättre! Det var precis vad både de rödgröna och alliansen gjorde inför och efter 2006.
Ingen analys? Har han ens läst en enda debattartikel, blogginlägg eller pressmedelande ifrån Piratpartiet, egentligen?

Piratpartiets vågmästarstrategi

Om vi fick egen majoritet?
Det får vi inte, men man kan ju ändå svara på frågan rent hypotetiskt.

I så fall skulle vi ha en ovanligt stark vågmästarställning mellan två block på 20-25%-nivån. Då tillämpar vi vår vanliga taktik, och stödjer den av Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt som ger oss det bästa budet i våra frågor.

Ett parti som i övrigt siktar på att endast vara vågmästare behöver inte ta officiell ställning till allting. Så enkelt är det. Att på det säga att Piratpartiet inte är ett seriöst parti är lite pinsamt. Vi visar ju väldigt tydligt att vi faktiskt är ett seriöst parti, eftersom vi håller oss till det vi säger och har lovat!


5 svar to “Piratpartiet är det enda seriösa alternativet”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by sargoth and maloki, maloki. maloki said: Verkar vara en repliknatt för mig https://mlokit.wordpress.com/2010/06/04/piratpartiet-ar-det-enda-seriosa-alternativet/ #piratpartiet […]

 2. schremser said

  Piratpartiet är inget seriöst parti. Det står jag för, och ditt svar har snarare stärkt min bild av detta. Frågan är om man ens kan kalla PP för ett parti överhuvudtaget. Snarare är det en enfrågerörelse av samma typ som Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök eller Amnesty. Till skillnad från dessa har dock PP ambitionen att komma in i riksdagen. Samtidigt är man inte beredd att ta det ansvar en eventuell (om, vilket jag håller med om, ganska otrolig) riksdagsmajoritet skulle innebära. Detta tyder antingen på att man inte har förstått parlamentarismens principer, eller förstått dem men struntar i dem. I bägge fallen framstår man som oseriösa.

  Piratpartiets ställningstaganden har jag ingenting emot, däremot vänder jag mig mot att man vill ha människors röster utan att kunna redovisa någon politisk plattform utanför sitt ”fokusområde”. Varje röst på Piratpartiet är således en stulen röst från de partier som, till skillnad från pp, är beredda att ta ansvar för en politik och bilda regering.

  Maloki frågar mig om jag har läst något av Piratpartiets pressmeddelanden eller debattartiklar. Jodå, det har jag gjort (jag länkar ju tom till ett). Frågan är om han läst Regeringsformen?

 3. Göran J. said

  Marie, du skriver om vikten av det fria informationsflödet, hur viktig information är för att agera rätt och faran med oinformerade val.

  Det finns saker gällande bordningen där piratpartiet borde ha en åsikt. Vi borde gå ut med ett pressmeddelande om att all information från bordningen skall släppas fri, pressmeddelandet borde även innehålla att undersökningen skall vara oberoende och inte skötas av någon av parterna i målet.

  Det är saker som vi måste stå upp för.

  • maloki said

   Oh ja. Vi har ju diverse andra tidigare händelser där vi vill att informationen ska släppas fri också, så det borde inte vara någon skillnad här. :)
   Håller helt med förövrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: