maloki

tankar & funderingar

Inte konstigt att människor ger upp

Posted by maloki på 2 juni, 2010

I öppenhetens namn så kommer här ett öppet och ärligt inlägg ifrån hjärtat angående Arbetsförmedlingen, främst.

Det så kallade systemet idag är trasigt. Väldigt trasigt. Jag må vara riksdagskandidat för Piratpartiet, men eftersom partiet är som det är rent ekonomiskt så finns det ingen möjlighet till arvodering. Vilket betyder att jag måste vara i kontakt med Arbetsförmedlingen, socialen är inte ett alternativ eftersom jag sålde allt jag ägde och flyttade.

Jag tänker inte säga att de är helt omöjliga, för det har de inte varit. Men de har gjort det tydligt att de måste följa sitt regelverk, och det förstår jag. Men reglerna är trasiga, enormt trasiga.
Att man ska behöva mygla och ljuga för att få hjälp är enormt problematiskt. Vissa av dessa regler borde inte vara satta regler utan snarare riktlinjer för att fatta rätt beslut.

Jag var under hösten studerande, och hade ett läkarintyg på att jag inte kunde jobba resterande tid, så jag blev satt som begränsad hos Arbetsförmedlingen. Dvs att jag var begränsad i min arbetsförhet, så de skulle inte lägga några krav på mig. Visst låter det skönt? Förutom att de senare efter jul inte tog bort denna begränsning vilket nu leder till att jag inte kan få den praktiken på Gnutiken här i Göteborg förän i början av juli.
Men det är ju bara en månad dit, kanske ni tänker? Jo visst okej det är bara en månad dit, men det är juli månad, som börjar med Almedalen i en vecka, sen kort ”vila” på en vecka innan jag och Egil drar ut tillsammans med fler pirater och seglar i en månad.

Men när Arbetsförmedling och Socialtjänst ska tvinga en att ge upp saker som är viktigt för en, och kan leda till jobb som man verkligen vill arbeta med så är det rätt tragiskt. I längden ser jag inte hur det kan minska arbetslösheten, på ett positivt sätt.
Mitt alternativ i höstas var att sluta studera helt för att få hjälp ifrån Socialtjänsten, eller att studera på 100% vilket jag inte var kapabel till då.

Jag hade kunnat ljuga om detta och säga att jag är fullt arbetsför, inväntat att tiden är inne för att jag är tillgänglig för praktiken och kan få in lite pengar den vägen. Men jag kommer vara jätteupptagen fram till valet. Ja det är något jag väljer att göra, det är frivilligt och ”jag får skylla mig själv” att jag inte kan få in några pengar under tiden.
Skulle jag däremot faktiskt valt att ljuga för att få den hjälp jag anser att jag är berättigad till skulle det kunna sluta riktigt illa. Inte bara för mig personligen, utan även för min kandidering. Eller ja alla politiker ljuger och myglar väl jämt? Jag vill inte vara en sådan politiker.

Vi måste förbättra hela det här systemet. Dels behöver instanser som Arbetsförmedling, Sjukvård, Socialtjänst, Försäkringskassan och så vidare ha bättre kommunikation mellan varandra och inte bara skicka folk vidare mellan varandra som pingpong bollar.

Vad har du för erfarenheter?

Annons

10 svar till “Inte konstigt att människor ger upp”

 1. Zash said

  Kul när det känns som att valet står mellan att ljuga, jobba ihjäl sig, eller svälta ihjäl.

  Och reklamen de kör på tv som tydligt är riktad till arbetsgivare, vilket förstärker intrycket av att de inte är där för dig, utan för arbetsgivare och arbetsmarknaden.

 2. Lord Metroid said

  Man kan ju tro att de är paragraf ryttare, men i verkligheten vet de inte ens vad deras egna regler är och gör lite som de vill och i en del fall vet de om reglerna men struntar i att följa dom. I Borlänge till exempel har de bestämt att bidraget för förberedelse att starta upp eget företag inte finns.

 3. Ärligt talat, du låter väldigt bekväm av dig och har för stora förväntningar på samhället!

  Du har väl föräldrar, bror, syster, kusiner och andra anhöriga du kan be om hjälp? Och ”betala” tillbaka när du får det bättre ställt.

  De flesta föräldrar ställer gärna upp och hjälper sina barn.

  I andra länder, och inte för så länge sedan i Sverige, så kan/kunde man inte förvänta sig att samhället skall/skulle ordna allt.

  Arbetsförmedling och Socialtjänst tvingar ingen och skall alltid vara den absolut sista utvägen.

  Finns det råd, så finns det dåd.

 4. jefer said

  Sen har vi hela problemet med Arbetsförmedlingen i sig… Det faktum att de faktiskt inte gör någonting. Alls. Rent krasst så är det enda av betydelse de gör att registrera dig som arbetssökande, så att du kan få a-kassa. Man reder sig bättre själv i sökandet efter ett jobb.

 5. maloki said

  Bekväm av mig, jadu, så kan man ju också se det. Jag har redan lånat så mycket pengar som jag kan av diverse anhöriga. Sedan valde jag att sälja allt jag ägde för att överleva 7 månader till, but hey, that’s life.

 6. TOQig said

  Mina erfarenheter ryms i en bok på minst 300 sidor, inte i enbart en kommentar. :P

 7. maloki said

  Jo jag anar det. Hur kan vi förbättra systemet tro? Med informationspolitik? ;)

 8. Prinsessan said

  Ja du, erfarenheter finns det gott om… Bloggar om det.

  http://pillaren.wordpress.com/

  Men om du har sålt allt du ägde av värde så kan du ju få bidrag från soc.

 9. Etu said

  AF är ju fantastiska. Jag har varit i kontakt med de i snart 6 månader. Jag är ju ungdom, det vet jag inte om de klassar dig som. Så jag kanske har det lite lättare där. Vad vet jag?

  För mig har det i alla fall gått till så att jag skrivit in mig, och under tre månader vart tvungen att rapportera in vilka jobb jag sökt. Under denna period har jag inte kunnat få bidrag.

  Efter tre månader kan man som ungdom söka praktik, jag hittade min egen plats. Så nu får jag jobba för 134kr/dag heltid. Arbetsgivaren har inga avgifter. Går saker fel som att saker går sönder så betalar försäkringskassan. Lönen betalas ut försenat av försäkringskassan.

  Efter att man vart inskriven i 6 månader så kan man bli nystartsanställd, det betyder att arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgifter lika lång tid som man varit inskriven.

  ==

  Jag är i slutet av min praktikperiod, systemet är magnifikt… Men det fungerar nästan i Stockholm, har hört från typ värmland av ungdommar som går till AF och tittar i listan tillgängliga överpraktikplatser, ringer, och får ett nej för att de inte vill ha praktikanter. Så det fungerar absolut inte perfekt…

  Magnifikt var ordet…

 10. maloki said

  Inte så länge jag har pengar att leva på.
  Och det handlar egentligen inte om pengarna.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: