maloki

tankar & funderingar

Open-source Arkitektur

Posted by maloki på 15 maj, 2010

Jag har börjat lyssna igenom TEDtalks på podcasts. De började släppa gamla TEDtalks i podcastformat rätt nyligen, och jag såg det som något smart att spendera min tid med medan jag åker spårvagnen till stan, då de brukar vara kring 15-20min, och det är hur lång tid det tar för mig in till centrala delarna av Göteborg, inklusive promenad. Här om dagen fastnade jag för en väldigt specifik talk. Jag vill nu berätta mer om den och sprida dess budskap.

I februari 2006 pratade Cameron SinclairTEDtalks om Open Source Arkitektur. (Orkar ni inte se hela kan ni hoppa till den sista delen, kommer upp när man håller pekaren över bilden)

Han börjar att berätta om att han var en av de får under sin utbildning som ville använda det på ett hjälpande sätt. En av de få som inte såg arkitektur som att skapa något unikt, sin egen pärla som ingen annan skådat något liknande och ingen skulle kunna få göra en kopia av.
Cameron själv ville något helt annat, han ville utnyttja möjligheter och förändra världen. Det har han gjort också.

Han pratar om hur viktigt det är med gräsrötter, att ge ett samhälle som tagit skada en chans att återbygga sig själva utefter sina egna behov. Tillsammans med andra världen över har han utvecklat en rörelse, Architecture for Humanity, där lokalavdelningar har utvecklat mer lokalt anpassade lösningar. Vad är det de utvecklar? Hållbara lösningar för både boende och samhällsviktiga byggnader, så som kliniker, skolor och fritidshus för samhället.

Vid 2006 så var de tusentals designers över hela världen som arbetade tillsammans på detta som en gräsrotsrörelse, men de var bara 3 personen som faktiskt jobbade med det. Jag har en känsla av att det har växt sedan dess.

Höjdpunkten i hans föreläsning är defintivt open-source byggnaden, som så fort den blivit färdigbyggd får kopieras och byggas var som helst utan kostnad för ritningarna. Architecture for Humanity har till och med hållt en tävling i att designa open source hus.

Intressanta relevanta länkar: Open Architecture Network, TEDtalks short bio on Sinclair

Annons

4 svar till “Open-source Arkitektur”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar and FOSSwiki, maloki. maloki said: Open-source arkitektur? https://mlokit.wordpress.com/2010/05/15/open-source-arkitektur/ #TED #piratpartiet #opensource […]

 2. monki said

  Det är bra det där föredraget. Jag tror mycket på att hitta simpla, billiga generiska protokoll och standarder för modulbaserat byggande. På en annan skala finns http://www.openstructures.net som villa skapa en standard för objektsbyggande där samma komponenter kan kombineras till nya föremål och expanderas modulärt.

  När det gäller arkitektur ska man heller inte underskatta en redan existerande form som är transporterbar, stapelbar och standardiserad, och det är containern.

  Här finns lite exempel:
  http://www.photopumpkin.com/photo-blog/container-houses/

  De här är inne på det också:
  http://www.tempohousing.com/

  Och för all del det gamla kära cyklopen (R.I.P) som var ett praktexempel
  http://interactingarts.org/blogs/index.php?title=att_forstora_kultur
  http://www.svd.se/stockholm/nyheter/det-kanns-tungt-att-borja-om_2149477.svd

  Med risk att framstå som ”favela chic” så finns det helt klart ett behov av temporärt, modulärt, omformings- och förflyttningsbart byggande och boende i en omvärld som förändras snabbt och nya kluster och projekt hela tiden uppstår.

  Här i Sverige har vi det så svårt bara på grund av vårt extrema klimat. Det kräva med än lite träbitar och ett plastskynke för att klara vintern…

 3. […] ett slag för temporär, modulär och generisk arkitektur hos maloki som skriver om open-source-arkitektur. Fyll gärna på med fler exempel där borta. Kommentaren […]

 4. […] hoppas vi kommer se representanter som håller på med Open-Source Arkitektur! var flattr_wp_ver = '0.8'; var flattr_uid = '320'; var flattr_url = […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: