maloki

tankar & funderingar

Konsten med Donationer

Posted by maloki på 12 april, 2010

Att donera och att be on donationer är lite av en konstart. Vi vill inte donera till vem som helst, för vad som helst. I samband med några bäckar små nämnde någon att det var lättare att ge 1000kr till Piratpartiet, än att ge lite pengar till någon som tigger pengar på gatan. Varför är det så?

Det är egentligen ganska enkelt, om du vet var pengarna ska gå, om du vet och litar på att de används rätt är det mycket enklare att donera dem. (Här är fasktiskt Christian Engströms tillbakadragning av sitt lån lätt att förstå. Även om det hade kunnat undvikts.)
Det bör tas i åtanke när man ber om donationer, om man nu faktiskt ska göra det. Ja det är självfallet mycket lättare att få donationer om man ber om dem, än när man inte gör det.

Det har varit många kampanjer på senaste, både nationellt, lokalt och privat inom rörelsen. De pågår fortfarande. Men hur väljer man var man ska lägga sina pengar? Om man ens ska lägga några.
En viktig faktor kan jag tänka mig är tidsfristen. Är det akut att få in pengar inom en viss tidsram är chansen större att vi får in det än om man önskar pengar utan begränsning på när det behövs.
Exempelvis skulle jag vilja väga 500 bäckar små som den första veckan drog 10000kr per dag, tills det blev ett rop på pengar till valsedlarna och flödet till många bäckar små stannade av. Nu har vi ingen liveredovisning på pengar som kommer in till partiet, men jag hoppas att det var ett resultat av att det donerades pengar till valsedlarna istället.

Vad kan du tänka på som donator?

 • Fundera kort på om din donation behövs, eller om du kan stödja på något annat vis
 • Ett exempel jag vill ta här är; ska du donera 1000kr och sedan lägga pengar på extra saker också, som du aldrig kommer se någon ersättning för? Eller bara göra de extra sakerna och skippa donationen. Självfallet upp till dig och din ekonomiska situation.

 • Vet du vad pengarna ska gå till?
 • Det kan vara jättesvårt. Jag ser detta nu delvis när vi har möjlighet att donera pengar lokalt. Om informationen om vad pengarna faktiskt konkret ska användas till inte finns bör du fundera en gång till.

 • Nationellt, lokalt eller personligt?
 • Det är också en intressant fråga. Vem/vilka ska jag donera till? Är det vitkigare för mig att stödja en vän, hjälpa Anna kunna fortsätta jobba aktivt, vår oanställda MEP och hennes assistent eller ge pengarna till någon som inte bett om det?
  Vill jag ge pengarna direkt till Partiet och hoppas att de hamnar där jag egentligen vill, eller till en lokalavdelning där jag vet att det går till ”oss”.
  Det kan bli en svår frågeställning att svara på. Vi alla har egna svar på det.

  Tips när man ska be om donationer

 • Var tydlig!
 • Vill du ha bra respons? Var tydlig med varför du behöver pengarna, och varför du inte kan få pengar på något annat vis, och gärna hur pengarna ska användas. Jag tror inte att någon skulle begära att du redovisar vart enda krona, men ju bättre redovisning desto större chans att du får hjälp igen.

 • Behöver du bara ekonomiskt stöd?
 • Om du bara behöver rena pengar är det inga problem. Men det behöver inte alltid vara den bästa hjälpen. Det gäller även att vara tydlig när man ber om hjälp, med vad man konkret vill ha hjälp med (se ovan punkt). Hur folk kan bidra är väldigt individuellt. Sök andra möjligheter också.

 • Timing is everything!
 • Det är extremt viktigt. Exempel, om någon större kampanj för donationer precis publicerats, kanske det är bättre att avvakta med att be om donationer.

  Jag har själv gått i tankarna kring mitt eget kampanjande att göra det tydligt och lättilllgängligt med information kring hur man kan stödja mig på för min resa till riksdagen. Att be om pengar kändes aktuellt, jag önskade det till och med till min födelsedag igår, men gjorde ingen större grej av det. Nu ber jag istället om praktisk hjälp i form av idéer till kampanjen, hjälp med båtresan i form av personer ombord, saker vi behöver och kontaktpersoner i hamner.
  Vi kan alla bidra!


  Annons

  4 svar till “Konsten med Donationer”

  1. […] Det är mot den bakgrunden man måste betrakta frågan om telefonin — inte mot bakgrunden att “vi måste fixa en växel istället för vår kassa telefonsvarare”. Det är synd att vi inte har råd med allt vi vill ha råd med. Ännu värre: det är synd att vi inte har råd med allt vi verkligen behöver. Det är synd att vi måste ha folk som ur egen plånbok fixar fram valstugor, en partiledare som länge inte hade någon inkomst alls och annat fantastiskt som folk ställer upp med. Hela partiet drivs av donationer. […]

  2. Olofb said

   Marie! Synd du inte kunde vara med i helgen.

   Vi ska åka till Bryssel tillsammans så det blir åtminstone ett till tillfälle att träffa hela gruppen innan riksdagen!

   Vill bara säga att det kändes riktigt bra, att många frågetecken rätats ut och jag nu känner mig väldigt optimistiskt och glad.

   Vi hörs & kram!!

  3. maloki said

   Jag har känt mig optimistisk och glad hela tiden ;) Känner mig småledsen att jag inte var med, men även stolt över att jag varit hemma och vilat :P

  4. Olofb said

   Låter bra med din positiva energi :)

   Var stolt för att du vågat lyssna på din kropp. Jag vet med mig själv att jag ibland går över gränsen. Jag försöker nu aktivt tänka någon gång extra innan jag tar på mig mer att göra, det har hjälpt mig men jag måste fortfarande ha ett vakande öga på mig själv.

   Bara lite minddropping så här på måndagseftermiddagen!

  Sorry, the comment form is closed at this time.

   
  %d bloggare gillar detta: