maloki

tankar & funderingar

Att hantera (anti)sociala medier

Posted by maloki på 24 mars, 2010

Vad får de sociala medierna för effekt när vi går ifrån att kommunicera på ett bra, positivt och trevligt sätt till att anta att det andra skriver är negativt menat, är elakt och hatiskt? Om vi får en känsla av att alla hackar på oss. Att alla trampar ner våra förslag som vi inte bara lagt ner vår tid och massa själ i, utan verkligen tror på, fortsätter då de sociala medierna vara just sociala? Eller blir de Anti-sociala?

När man konstant bemöts av, vad man uppfattar som, otrevligheter när man lägger förslag eller pratar om saker kan det vara dags att ta ett steg bak och se över situationen och fundera en stund. Är det min tolkning av situationen, är det mitt eget fel att jag reagerar som jag gör på det personen skriver? Har vi tidigare motsättningar som ligger där och skaver eller har jag bara en dålig dag?

När de sociala medierna, som i största del drivs i text (med undantag för youtube och dylikt), inte riktigt förmedlar kroppshållning och ansiktsuttryck ordentligt är det lätt att landa lite snett. Speciellt om man har en negativ inställning till det man bemöts av från start.

De senaste veckorna har jag varit sjuk, och mer frånvarande ifrån partiets kommunikation online än annars. Vet inte om det är på grund av min frånvaro, eller mycket annat som får mig att se att atmosfären inte har förbättras. Vilket är synd. Anna Troberg sa igår att vi kan bara ändra på oss själv, vilket är helt sant.

Kommunikationen i text har en tendens att bli kantig. Jag har flertalet gånger försökt ta upp och bemöta problemet. Men det verkar inte riktigt ha tagit. Ärligt har det nog inte tagit ordentligt på mig heller. Min tanke när jag skrev ett inlägg om hur man (re)agerar på vad andra skriver var att så lite frön för att förbättra kommunikationen, om inte annat så hos mig själv.

Jag är inte den enda som har sett problematiken; Olof[b] berättar för oss om lösningar på vissa av problemen och man har lagt upp en padda för fortsatta förbättringar. Initiativ på att tillsammans skriva ner hur vi kan förbättra kommunikationen är brilljant, då börjar vi arbeta tillsammans, mot samma mål.

Hur vill du gå vidare i detta?

Annons

3 svar till “Att hantera (anti)sociala medier”

  1. Olofb said

    Word! Låt oss bygga runt problemen ;)

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Olof Bjarnason, Marie Axelsson and Anne Kekki Forshaga, Anne Kekki Forshaga. Anne Kekki Forshaga said: Vi kan bara ändra på oss själva https://mlokit.wordpress.com/2010/03/24/att-hantera-antisociala-medier/ #piratpartiet #ungpirat […]

  3. Jag har analyserat lite skypechatt utifrån dessa tankar. Jag ser tendenser att individer tar sikte på något negativt och förstärker detta. Det som är positivt försvinner ur focus på chatten. Jag har även en stark känsla av att de som försöker skrika sin vilja igenom inom piratpartiet, faller ofta i sin egen grop, vilket jag tycker är bra. insikten hos många pirater är en respektfull ton i kontakt med varandra. De blir vinnare i längden, en tappar respekt för skrikare (även textskrikare). Vilken grupp tillhör du? Stilla dig och fundera på hur du samtalar, driver dina frågor på nätet?

    *Anna Troberg sa igår att vi kan bara ändra på oss själv, vilket är helt sant.* det var denna mening som jag återreflekterade på Twitter.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: