maloki

tankar & funderingar

Piratpartiets chanser i valet?

Posted by maloki på 14 februari, 2010

Framöver kommer det vara stor fokus på valet. Det kokar redan har vi märkt överallt. I DN frågade man 5 personer om Valrörelsen 2010.

Vad har övriga småpartier för chanser?

Göran Greider: – Piratpartiet tror jag inte har någon chans. De dansade en sommar på det europeiska dansgolvet, men nu har musiken tystnat.
FI, ja där kan vi verkligen snacka om dans med tanke på Gudrun Schyman. Om det blir en tydlig höger-vänsterdebatt tror jag att FI har väldigt svårt att komma någon vart. Då tror jag de kan landa på samma siffra som förra gången (0,7 procent) men det kan i och för sig räcka för att ta ifrån de rödgröna en seger.

Elaine Bergqvist: – Piratpartiet kan nog ha en chans om folk minns dem från senaste valet. Deras engagemang i skyddat privatliv, fri kunskap och delad kultur kan kanske locka yngre väljare. Det vore intressant att se om FI skulle få världens uppgång nu när Gudrun Schyman deltagit i en tv-show. Det skulle kunna revolutionera sättet att föra politiska kampanjer. Nästa steg kan då bli Fredrik Reinfeldt i Big Brother. Det vore spännande.

Tommy Möller: – Piratpartiet har ingen politik annat än när det gäller internetfrågor och de frågorna kommer inte att vara avgörande. FI ligger väldigt nära V i alla frågor. Frågan om jämställdhet är viktig men det finns liksom inget part som är emot jämställdhet, därför måste Fi ha ganska radikala förslag för att avvika från de andra och då inriktar de sig på en ganska begränsad grupp.

Klas Eklund: – Piratpartiet tror jag inte kommer in, de gjorde succé i EU-valet för att det valet inte upplevs som så viktigt av många väljare och då kan man symbolrösta. Jag tror inte att FI kommer in, de frågorna har inte alls samma roll i den här valrörelsen som tidigare – trots Gudruns dansande.

Barbro Hedvall: – Jag tror inte att vi kommer att se mycket av varken FI eller PP, nej.

För att sammanfatta och kommentera det som sägs om Piratpartiet

 • ”De dansade en sommar på det europeiska dansgolvet, men nu har musiken tystnat. ”
 • Förstår inte riktigt vad som menas med att musiken har tystnat. Kanske menar man här att vi inte syns och hörs fullt ut i media. Problemet är nog mer att det inte är vi som styr media, men det tycker nog de flesta som vill synas där. Det är inte som om vi inte är aktiva. Vi har jobbat mycket internt för att kunna komma tillbaka med en stabil och samlad grund att stå tillsammans på inför det kommande valet. Musiken har definivit inte tystnat, den har bara inte börjat spelats igen efter morgonens vila.

 • ”Piratpartiet kan nog ha en chans om folk minns dem från senaste valet. Deras engagemang i skyddat privatliv, fri kunskap och delad kultur kan kanske locka yngre väljare.”
 • Om folk minns Piratpartiet från EU-valet. Piratpartiet var det parti som vann i EU-valet. Jag skulle vilja påstå att vi vann där. Gå ifrån att inte synas i opinionsmätningarna till 7.1%. Att synas på förstasidor över hela världens tidningar är inte något som glöms tidigt.

  Att påstå att bara yngre väljare skulle bry sig om skyddat privatliv, fri kunskap och delad kultur är näst intill pinsamt. Farmor Gun, vår 72åriga riksdagskandidat för Piratpartiet är ett ypperligt exempel. Spridningen i åldrarna i vår riksdagsgrupp borde också vara ett bevis för detta. Vi kommer visa att alla har en anledning att bry sig om Skyddat Privatliv, Fri Kunskap och Delad Kultur.

 • ”Piratpartiet har ingen politik annat än när det gäller internetfrågor och de frågorna kommer inte att vara avgörande.”
 • Bara internet? Inget av dessa tre frågorna är _bara internet_. De svävar ut i Det verkliga livet, IRL, AFK, Köttvärlden. Datalagringsdirektivet kommer vara en valfråga. Den berör inte bara internet. Det kommer beröra vartenda människas vardagsliv.

 • ”Piratpartiet tror jag inte kommer in, de gjorde succé i EU-valet för att det valet inte upplevs som så viktigt av många väljare och då kan man symbolrösta.”
 • Jag tror att Piratpartiet gjorde bra ifrån sig i EU-valet dels för att folk insåg att det var en bra plats för oss att kunna göra skillnad. För man kan inte ändra lagar hemma i Sverige som ligger på EU-nivå, så är det bara. Nej EU-valet kanske inte upplevs viktigt, men idag verkar inte riksdagsvalet upplevas särskilt viktigt heller. Jag tror att vi kommer få mycket människor som annars skulle låta bli att rösta att faktiskt gå iväg och rösta, och med stor sannolikhet kommer de rösta på just Piratpartiet. Vi inte bara berör med våra frågor, vi får människor att faktiskt ta sig iväg till vallokalen.

 • ”Jag tror inte att vi kommer att se mycket av varken FI eller PP, nej.”
 • Det korta svaret, inte så mycket att argumentera mot, eftersom jag inte vet varför personen inte tror vi kommer synas.

  För att sammanfatta. Piratpartiet är definitivt här för att stanna. Som riksdagskandidat själv kan jag inte göra annat än att tro mer än 100% på partiet. Vad för kandidat skulle jag vara annars?
  Jag vågar även visionera om vad Piratpartiets politik kan innebära, kan komma att innebära inom en snar framtid. Frågan är bara om jag kan samla mina tankar kring det. Jag lovar att jag ska försöka.

  5 svar till “Piratpartiets chanser i valet?”

  1. Anders Troberg said

   ”Piratpartiet tror jag inte kommer in, de gjorde succé i EU-valet för att det valet inte upplevs som så viktigt av många väljare och då kan man symbolrösta.”

   Jag skulle vilja vända på det: Det gick dåligt för PP i EU-valet eftersom det inte betraktas som lika viktigt. Nu är det ett skarpt läge, där enbart PP överhuvudtaget hanterar de viktiga frågorna. Det är nu vi kommer att få röster, medan de som inte fattat vad de viktiga frågorna handlar om kommer att stå som fån och undra var deras väljare tog vägen.

  2. ”Nästa steg kan då bli Fredrik Reinfeldt i Big Brother.”

   Underbar ironi där. Fast den kanske inte var medveten av Elaine?

   Bra sammanställning! Jag älskar verkligen att vi får underdog-status. Det är så mycket roligare att bitas då!

  3. […] och ju mer grupperingar växer desto mer klubb för inbördes beundran blir det. Nu närmast diskuteras det Piratpartiets chanser i […]

  4. Rasmus (en annan) said

   Jag skulle också vilja påstå att varje gång någon säger i media att Internetfrågor inte är avgörande (eller så inte så viktiga att de påverkar valet) då får Piratpartiet fler väljare.

  5. Christer said

   Åååhh jag hoppas så innerligt att vi kan slå de där mupparna med häpnad… (ler riktigt elakt)

  Sorry, the comment form is closed at this time.

   
  %d bloggare gillar detta: