maloki

tankar & funderingar

Vad är Tortuga?

Posted by maloki på 13 februari, 2010

Tortuga? Smaka på ordet, visst smakar det gott?
Förlåt! Jag ska vara snäll. Förra helgen var jag i Uppsala på Hackhelg för Tortuga-projektet. Många har frågat med stor nyfikenhet vad Tortuga är, och vill se mer av det. Jag ska ge er en kort presentation av vad vi håller på med.

Piratpartiets hemsida idag är inte riktigt är anpassad för att informera personer som är nyfikna på partiet, utan det har mer blivit en kompott av interninformation, med inslag av viss extern. Tanken är att förändra detta genom att bygga en ny hemsida, som är mer lätthanterlig och lättöversiktlig. Tanken är också att den nya hemsidan ska fungera som våran huvudsakliga informationskanal även internt! Istället för att som idag vara utspridda på allt för många ställen för att vara hållbart.
Det byggs i Django, som är ett framework i programmeringsspråket Python.

På forumet har det tagits emot, och tas fortfarande emot förslag, idéer och krav för hur man vill kunna använda hemsidan.
Stefan Flod läckte denna bild på hur Tortuga såg ut medan vi arbetade på det under helgen.

Tortuga i sig är ett större projekt i tre delar.

 • Ersätta nuvarande hemsida
 • Med en ny mer lättnavigerad sida. Främst för extern information. Dels för att tilltala, snarare än att utsätta nya/potentiella medlemmar för ”information overload”.

 • Lägga till ett community
 • Communityt kommer delvis integrera med vår databas Pirateweb för att kunna arbeta med den direkt därifrån. Kommun, valkrets och distrikt kommer sköta allt sitt arbete genom communityt.

 • Flytta/bygga om forumet
 • Idag ryggar många när de hör ”Forumet” i PP sammanhang. Förhoppningsvis kommer detta ändras. Det är en av de sista grejerna som Tortuga kommer göra.

  Annons

  5 svar till “Vad är Tortuga?”

  1. Ska bli mycket spännande att se var det landar :)

  2. Jonas said

   Jag hoppas den kommer vara snyggare än sådär.

   Men det viktiga är att Tortuga blir användarvänligt. Jag har satt mycket hopp till Tortuga ang många av partiets problem som bottnar sig i kommunikationsproblem. Det största problemet vi har är att vi inte kan samla medlemmarna någonstans. Antingen använder folk Skype eller så irc, vissa kör XMPP.

   Grundproblemet är att medlemmar inte läser mail. Det är dock inte Piratpartiet eller Ung Pirats fel. Skurken är all skräppost och övrig reklam som vi nu levt med i åratal. Det har skapat en undermedveten mentalitet hos folk så man ignorerar mail som inte direkt kommer från nära och kära, så fungerar ju jag då jag funderar på detta noga. Skillnaden är att jag räknar Piratpartiet och Ung Pirat som nära och kära, det gör inte den stora massan.

   Det som egentligen måste till är ett annat sätt att nå ut till medlemmarna effektivt. Det måste vara något man kollar ofta, och som verkligen är bra och intressant och det får inte vara via e-post.

   SMS är en sak som absolut aktiverar folk effektivare än mail, det såg vi nu i primärvalet i Norrbotten i valdeltagandet. Men det är oerhört för dyrt för att kunna användas till alla saker som kan verka nödvändiga för oss.

   Jag sätter stora hopp till att Tortuga är lösningen på många av PP och UPs kommunikations problem. Utvecklas Tortuga på rätt sätt kan det vara en revolution. Är dock osäker om Tortuga ändå kommer dra vanliga medlemmar som flitiga besökare, jag är inte helt övertygad.

  3. […] Vad är Tortuga? […]

  4. […] på Flytt, försäljning och fö…Flytt, försäljning o… på Vad är Tortuga?Flytt, försäljning o… på FlyttREA!!Ät mitt sociogram, F… på 1 dag kvar – […]

  5. […] i sin kommentar vore nog skoj att göra… kanske något man skulle kunna behöva/peta in i Tortuga-projektet? Hm. […]

  Sorry, the comment form is closed at this time.

   
  %d bloggare gillar detta: