maloki

tankar & funderingar

Rättsväsendet fallerar

Posted by maloki på 13 februari, 2010

Har det alltid varit så här illa? Eller ser jag det bara nu för att jag är mer insatt i nyheter, vad som pågår och just frågor som rör rättsväsendet och rättssäkerhet? Är det tack vare att jag blivit politiskt aktiv som mina ögon öppnas?

Det har skrivits vitt och brett om Polisen i tunnelbanan det senaste dygnet. Skivad Lime skriver inte bara intressanta tankar om det, utan har även en mängd länkar samlade i sitt inlägg (gäller även för de andra inläggen jag länkar).

”To serve and protect” skriver Fridholm på Livbåten. Ja, vi blir upprörda över de specifika individernas agerande, men vi måste titta på helhetsbilen. Vi måste se över systemet som tillåter att saker som detta sker, speciellt om det sker utan några följder. Får två poliser bete sig så här utan att någon [tm] stiger in och slår dem ordentligt på fingrarna och visar att det är FEL är vi verkligen ute på djupt vatten.

Rasmus Fleischer tänker också i banorna för hur vi ska stoppa det här och påvisar det strukturella felet.

Men bättre än att individualisera är att betrakta detta som ett strukturellt problem. Maktmissbruk av detta slag förutsätter godtyckliga lagar. Sverige är unikt om att inte bara ha kriminaliserat hantering av narkotikaklassade substanser, utan även att ha dessa substanser i kroppsvätskor såsom blod eller urin.

Det är ju inte bara polisen som ingår i rättväsendet som vi vet. Hela systemet verkar ha havererat mer eller mindre. Men hur går vi till väga för att få ordning på det? Hur får vi mer rättssäkerhet? Vems definition av rättsäkerhet ska användas?
”Sittande regering” ? ”Svenska folkets” ?
Tror vi får fundera lite, lägga konkreta förslag på omstrukturering. Oscar Swartz lägger bland annat upp ett riktigt bra förslag.

Annons

2 svar till “Rättsväsendet fallerar”

  1. […] whinar, Jonk, apelsineld, Segerfeldt, Infallsvinkel, soso, DNM, futuriteter, Ravenna, Svensson, Maloki, 301, Livbåten, Dynamic […]

  2. Jens said

    Glöm aldrig Osmo Rolf och Johan

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article3454388.ab

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: