maloki

tankar & funderingar

KD vs Poly-termer

Posted by maloki på 7 januari, 2010

Inför EU-valet blev KD, borttalade och visade sig vara dåligt pålästa. För att vara ärlig så blev de totalt krossade av Amelia.
Här om dagen så publicerade Charlie Weimers en artikel i Kristdemokraten, där även han visar sig vara dåligt påläst om det han skriver om.

Ska försöka sammanfatta det med några punkter:

 • Polygami, polyamori, och öppna förhållanden är inte samma sak
 • Weimers blandar ihop termerna och använder dem lite omvartan hur han önskar.
  Polygami är månggifte, och används oftast, felaktigt, som term för en man med flera fruar där mannen är den enda som får gifta sig med flera, korrekt term är polygyni.
  Polyamori är en mer generell term för romantiska och/eller sexuella relationer med flera partners samtidigt. Baseras på väldigt mycket ärlighet och öppenhet i relationerna för att man ska kunna ha fler än en relation samtidigt, och alla inblandade är medvetna om det och helt okej med termerna.
  Öppet förhållande handlar oftast endast om att gå utanför sin ”exklusiva” relation för att hitta sexuell relation med andra.

 • Ja, Otrohet skadar, sårar och splittrar familjer
 • Det är klart som fan att otrohet skadar, sårar och splittar familjer, MEN det betyder inte att Polyism av någon sort är orsaken, för just polyamori eller öppet förhållande är INTE att vara otrogen. Otrohet är när man ljuger om att ha intima relationer med fler personer en den partnern man påstå sig ha en monogam relation med.

 • ”För det sämsta med polyamori är att det är dåligt för såväl barn som för kvinnor.”
 • Jag är inte säker på varför Polyamori skulle vara sämre för kvinnor än för män? Men här kanske vi kommer tillbaka till ihop blandandet av termer igen. Antar att han menar att polygyni skulle vara dåligt för kvinnor. Heller förstår jag inte var han får sin information om att det skulle vara dåligt för barn. Om ett barn växer upp i en polyamorös familj, dvs med mer föräldrar än två så har barnet fler att vända sig till. Vilket i sig borde ge mer trygghet.

 • Att det skulle vara ”Brist på respekt”
 • Polyamori eller öppna förhållanden är inte brist på respekt, inte någonstans. Snarare är det mer respekt än de flesta såkallade ”monogama” relationerna som folk ingår idag, ni vet, de där som faktiskt slutar med otrohet, lögner och svek. När man istället är totalt ärlig med ens partner om att man kan älskar flera, odelat, att man kan njuta av en annan persons kropp utan att älska en mindre så tycker jag att man visar extremt MYCKET respekt.

  Jag säger inte att det inte finns människor som är monogama och kan leva helt monogamt. Däremot säger jag att om det var socialt accepterat att leva med och älska flera partners så skulle det vara lättare för ”poly” folk att göra det, och inte tvinga sig in i en monogam relation som sedan inte håller för att man vill något mer. Samtidigt som de människor som vill vara monogama skulle lättare kunna hitta varandra och deras relationer skulle vara mycket stabilare och bättre än idag. Otrohet och separationer skulle med största sannolikhet minska.

  Annons

  5 svar till “KD vs Poly-termer”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, maloki. maloki said: http://bit.ly/7xu3be maloki argbloggar sällan. Nu small det. #kd #piratpartiet #poly #mono […]

  2. Grå said

   Som vanligt då. KD vill styra över vår moral. Utan att ens veta vad orden de pratar om betyder.
   Känns som att diskutera med en förespråkare för Kreationism då denne utbrister ”det kan inte finnas någon moral utan Gud”. Här är det snarare ”Gud har gett KD uppdraget att bestämma hur andras moral ska vara.”
   Ursäkta den ilskna tonen, men jag anser att det är höjden av bigotteri att försöka bestämma lagstifta om vad andra ska tycka och tänka. De får gärna argumentera för vad de tycker, men det är vår moral som ska avgöra hur lagarna ska vara utformade, inte lagarna som ska diktera vår moral.

  3. Jag blir förbannad av sånt här. Otrohet är mycket dåligt och splittrar familjer men KD har inte monopol på att definiera vad som är en familj eller hur vuxna människor vill ha sina relationer. Relationsanarki och polyamori är som nämns i inlägget inte otrohet utan en öppen och ärlig dialog mellan flera parter. Den som inte känner sig bekväm med det har all möjlighet att säga ifrån.

   Om KD-artikeln dessutom vänder sig främst mot relationer där en man gifter sig med många kvinnor, polygyni, så är det imho ett försök att svärta ner olika termer av icke-normativa relationer med tråkiga främlingsfientliga föreställningar och en del i den hets mot muslimer som man ser mer och mer av. Jag anser inte att samhällen där en man gifter sig med många kvinnor som norm är något positivt men det har knappast något med muslimer som sådana att göra, inte heller har det något att göra med polyamorism, relationsanarki eller öppna förhållanden. Nice try, KD.

  4. […] YONI Maloki är en hängiven piratpartist men skriver gärna om sex också. Det gillar jag. På sin blogg radar hon upp generella termer för polyamorositet för att en KD-snubbe snubblade på termerna och […]

  5. ToHell said

   ”Var går gränsen för otrohet?” brukar det frågas ibland i olika sex- och relationsforum. Svaret är: Då man gör något man inte kan berätta för sin partner.

   Det finns en sajt som heter felsms.com – den är tänkt att vara rolig, men jag tycker mest den är tragisk och blir lessen av att se all den otrohet som var och varannat inlägg handlar om. Tänk om dessa sårande människor kunde vara så öppna med sina behov att de kunde hitta och leva med varandra istället för monogamer – det finns uppenbarligen väldigt många av båda sorterna så det borde inte vara så svårt att hitta en partner som är likasinnad för endera sorten – precis som i avslutningen på ditt inlägg.

   Ang. kristdemokraternas begreppsförvirring så reagerade min son på deras ologiska framtoning redan vid nio års ålder, valet 2006:
   ”Vi värnar om familjen”… ”Hurdå?” tyckte han ”det är ju de som tycker att de som VILL ha barn ska inte få det (antihomoadoption) och de som INTE VILL ha barn MÅSTE få det ändå! (antiabort)”

  Sorry, the comment form is closed at this time.

   
  %d bloggare gillar detta: