maloki

tankar & funderingar

Att träffas i Köttvärlden

Posted by maloki på 4 januari, 2010

Att sitta och truga i text har ibland sina fördelar. Men att prata med varandra direkt kan göra att kommunikationen flyter snabbare och man får mer sagt på 5min i telefon än vad man får med sms under samma tid.
Sen då? Röst trumfas av röst och rörlig bild, men över det så kommer ansikte mot ansikte som är oslåbart. Mest för att man får se människors uttryck, höra tonlägen på ett tydligare sätt, och det i samband med ansiktsuttryck och kroppshållning säger enormt mycket mer.

Jag ser själv mer och mer att text inte alltid är den ultimata formen av kommunikation, åtminstonde inte för alla. Det kan självfallet bero mycket på hurvida man är på samma våglängd som personen eller inte. Jag har nyligen erfarehet av att jag och en kompis i stortsätt inte gjorde annat än att bråka och missförstå varandra när vi pratade i text form, men när vi träffades i köttvärlden var det inga problem. Bör dock tilläggas att båda var under mycket stress vilket inte gjorde det lättare att förstå varndra.

Över nyår var jag i Stockholm och medan jag var där passade jag på att äta middag med Rehbinder och Joshen. Jag hade inte träffat Rehbinder förut, och Joshen hade jag bara kort hälsat på vid ett tidigare tillfälle, utan att riktigt koppla vem det faktiskt var sånt som sägs hända när folk presenterar sig med sina ”vanliga” namn och man känner dem som en blogg. Det gav otroligt mycket mer att träffa dem båda i köttvärlden.

Men detta betyder, tyvärr, inte att man alltid kommer överens med människor i köttvärlden som man kommer överens med online. Detta har jag också erfarit. En av mina bättre kompisar online kunde jag inte riktigt hantera första gången jag träffade honom i köttvärlden. Icke att förglömma så kan det alltid finnas andra yttre faktorer som spelar in. Detta är intressanta fenomen, som vi bör fundera mer på.

Att ha detta i åtanke när vi kommunicerar med varandra kan vara av stor vikt för fortsatt fungerande arbete, framför allt inom Piratpartiet just nu. Vi måste försöka träffas mer. Jag hoppas personligen på att få träffa många av er på Tjejsnack den 23-24 januari i Linköping.


Annons

7 svar till “Att träffas i Köttvärlden”

 1. Intressant inlägg men ”köttvärlden” är verkligen ett hemskt uttryck! :)

 2. maloki said

  hemskt, ja, men roligt ;) använder det generellt inte själv :P

 3. Det får mig att associera tilll en rejäl bit entrecote alternativt 5-i-2-ragg… :) Känns lite reducerande till sin natur! ;)

 4. Lars_Erick said

  Köttvärlden. I motsats till den andliga världen då?
  Fastän det kan också asocciera till köttberget, det som Göran Ps kronprins lancerade. Märkligt nog har jag glömt hans namn…
  Annars har du rätt, det kan vara komplicerat ibland att uttrycka sig i text. Kräver långa utläggningar som ändå kan bli fel. Om man inte har bakgrunden klar i vart fall.

  Men i textvärlden (internet) slipper man distraherande faktorer som utseende etc.

 5. @Lars-Erick: Med tanke på relationen till köttvärlden så är det väl Nuder kronprinskorven vi menar? ;)

  Angående distraherande faktorer som utseende så är ju Internet till för all digital information, dvs även bilder, filmer, strömmar (läs: webkamerasändningar) också…så kanske mer rätt hade varit att nöja sig med ”bloggosfären”?

 6. Hanna said

  Voj vad jag ligger efter, men jag vill ändå kommentera här.
  Jag kommer att tänka på något som min gamla dramalärare gärna återkom till i tid och otid: ”Sextio-trettio-tio!” Det handlar om vad vi uppfattar av varandra när vi kommunicerar öga mot öga.
  Sextio procent av det man tar in är kroppsspråket, alltså enbart hur vi rör oss när vi pratar. Trettio procent lägger tonfallet beslag på, och endast tio går till att tolka den faktiska betydelsen av de faktiska orden.

  Det tycker jag är oerhört fascinerande, både att tänka på när man träffar folk men också när man gör sitt bästa för att göra sig förstådd med endast tio procent av vad vi egentligen är byggda för att kommunicera med.

 7. […] en dag när du tror att du kan ta åt dig av det! Det är stor skillnad på att komminucera online och när man träffas i köttvärlden, även om man där kan gå om varandra i […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: