maloki

tankar & funderingar

Nu organiserar vi Piratpartiet

Posted by maloki på 17 oktober, 2009

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg om att Piratpartiet i Värmland ställer upp i Landstingsvalet så har vi utvecklat en ny plan rent organisatoriskt här i Värmland. Vi har hamnat på det plan då vi har en VL (Valkretsledare) och 4 stycken vVL (vice Valkretsledare). Alla blev omvalda/invalda på senaste mötet mellan kommunledare och valkretsledare.

Under våren så växte organisationen i hela landet, men i synnerhet i Värmland, lite fortare än vad vi hann med. Under kort tid så tillsattes många poster och många nya människor gick med i Piratpartiet. Vi har nu fått lite tid att landa, samla oss och fundera hur vi vill gå vidare.
Anledningen till att vi här i Värmlands valkrets valt att ha 4 vVL är att de alla fyller en varsin roll, har ett eget ansvarsområde, för att förenkla arbetet och för att låta dem fokusera på det vi och de känner är något de kan eller intresserar sig för.
De roller de uppfyller är Media, Medlemskontakt/vård, Aktivism och Webb. Varför vi har detta på Valkretsnivå är så enkelt att dessa personer kommer vara ledande för de olika grupperna som rollerna skapar, med alla personer i övriga kommuner som jobbar under samma titlar. Dessa roller kan bäras av samma person utefter behov då vissa kommuner kanske inte behöver ha 4 vKL för att klara av allt arbete medan det i andra kommuner kan vara mer än behövligt, och kanske till och med nödvändigt för att få en mer flytande organisation.

Grundtanken bakom det är att det ska bli lättare för utomstående och även medlemmar att veta vem de ska kontakta för vissa frågor.
Detta passar även bra ihop med vad partiledningen efterfrågat:

För att kommunikationen ska flyta inom partiet som helhet, så ställs vissa krav på lokal organisation. Det är dessutom en förutsättning för en fungerande greppbarhet, att den ser likadan ut i hela landet, så att vi kan jämföra olika delar av landet och prata samma språk.

Vad skulle de olika rollerna innebära? Vi tar dem i tur och ordning:

Medlemskontakt/vård
En medlemskontakt har i uppgift att svara på frågor rörande medlemskap, samt upprätthålla medlemsvård i samarbete med aktivistkontakten. Vidare så åligger det på en medlemskontakt hålla mediakontakten uppdaterad med saklig och korrekt information om rådande medlemsantal eller annan relevant statistik.

Aktivism
En aktivistkontakt sköter planering och genomförandet av eventuella arrangemang, samt delegering av arbetsuppgifter till berörda aktivister. Vidare så åligger det på aktivistkontakten att värva medlemmar, samt hålla mediakontakten uppdatera med saklig och korrekt information om eventuella arrangemang.

Mediakontakt
En mediakontakt såväl behandlar som främställer media (Texter, Bilder, Ljud). Personen i denna roll måste inte, men kan, sköta dialog med media (TV, Radio, Tidningar). Men bör vara personen som ska kontaktas för att få boka intervjuer. Vara huvudansvarig för pressutskick, i den mån att de blir skrivna på ett bra sätt och skickas till rätt personer.
Man ska även kunna prata med sin mediakontakt om man vill ha guidning med hur man ska uttrycka sig i en intervju eller dylikt. Utöver detta så ligger det även på mediakontakten att hålla berörda webbsidor uppdaterade med relevant och korrekt information.

Webb
En webbkontakt har i uppgift att framställa och upprätthålla driften av berörd webbsida. I tillägg till detta så åligger det även på webbkontakten att hålla sig uppdaterad om ny teknik som partiet kan dra nytta av.

Dessa roller på Valkretsnivå kommer innefatta en mer stödjande roll för de på kommunnivå, och hjälpa till att koordinera mellan kommunerna och även fungera som en kontakt vidare uppåt i organisationen. Så som webb till webbgruppen, Media till Mediagruppen, Aktivism kommer således hjälpa kommunerna med större events där hela valkretsen är kallade. Medlemsvård på valkretsnivå kommer mest ligga på att vårda funktionärerna, då kommunen tar hand om sina egna medlemmar.
Personen med en roll på valkretsnivå blir knutpuntken för alla kommunledare med samma roll i den valkretsen. På detta viset kan man jobba tillsammans mellan kommuner på ett enklare sätt, och även över valkretsen om man vill planera ihop något större.
Dessa rollbeskrivningar är bara en grundläggande beskrivning, de kan korrigeras eller utökas efter behov.

Med tanken vi har så kommer det uppstå som ett rutnät av platser och roller, då man kan få en full lista med alla som har samma roll inom ett visst område, hela Sverige eller bara en kommun. Det går även att på samma sätt se vilka i kommunen, valkretsen eller distriktet som jobbar med de olika rollerna, så att man lättare kan kontakta rätt person.
För att citera partiledningen igen:

Lokala organisationer har därför ledningsgrupper, på alla ställen och på alla nivåer. Dessa ledningsgrupper sammanträder minst en gång i månaden, regelbundet och förutsägbart, på sätt som är enklast för respektive grupp (IRC, Skype, café). Gärna oftare när det är mycket aktivitet: varannan eller till och med varje vecka.

Detta skulle då gälla för båda grupperna, tvärsnitt i valkretsen för de olika rollerna och kommunerna.

I tisdags i Operativa Frågor diskuterades det hur vi ska aktivera alla de volontärer som anmält sitt intresse att aktivera sig i Piratpartiet. Detta kan vara en bra start. Kolla med dem om de tror att de kan fylla upp en av dessa 4 roller. Nu säger vi inte att dessa 4 roller är de enda som är tillåtna, utan det var de rolller vi fann behov av just nu i Värmland.
Om detta läggs på alla nivåer inom partiet så kommer man ha ansvar för sitt respektive område, må det vara på kommunal, valkrets, distrikt eller nationell nivå, och koordinera dem som är på nivån under sig.
Diskussion hänvisas till Piratpartiets forum.

Annons

21 svar till “Nu organiserar vi Piratpartiet”

 1. Applåder å visslingar!

 2. C Magnus Berglund said

  Som valkretsledare vill jag rikta ett tack till funktionärerna i Hammarö som kom med ett så utmärkt förslag så att det knappast fanns någon anledning att ändra på något.
  Som valkretsledare känns det tryggare med denna grupp, och så fort vi har blivit varma i kläderna så skall vi uppdatera med eventuella förbättringar och lite om hur det har fungerat.

 3. Mirfak said

  Det där var riktigt bra förslag! Jag hoppas att vi kan få nåt liknande i västerbotten åxå. Vi har legat i dvala länge här (iaf i Skellefteå), nu måste vi se till att saker börjar hända igen!

 4. maloki said

  Hoppet är att detta ska plockas upp nationellt :)
  Alla valkretsar har ju friheten att dra i det själv också så :) Go go!

 5. Tommy said

  Det här verkar väldigt bra.

 6. JP said

  Toppen, toppen… Vi ska allt se till att detta funkar ;) Vill också rikta ett tack till grabbarna på Hammarö.

 7. janrume said

  pp Sveriges mest onödiga parti :P

 8. Björn Odlund said

  Skitbra! :)

 9. maloki said

  Har du inget vettigare att skriva så håll dig undan, danke schön.

 10. janrume said

  Klart jag har , måste ställa en fråga , hur du som kvinna kan puffa detta parti ? Mer kvinnofientligt kan det väl knappast blir eller vad säger du ? HAX , då skurk och kvinnoförnedrare nu hjälte och högavlönad på vilket sätt för han kvinnorna framåt i Sverige ?

 11. leffe45 said

  Rycka i kjolarna på miljö terrorister som de gröna ger er inga poäng annat än i dessa kretsar.

  Försök att inte falla in i fållan av maktkåthet a la S.

  Min röst fick ni till EU, min röst får ni inte under den gröna fållan.

 12. maloki said

  Rume, du verkar inte riktigt ha förstått det där. HAX har nog aldrig varit en skurk i det där sammanhanget. F.ö. så är det där överspelat redan. Det är 3.5 månader sedan, old news helt enkelt.
  Och HAX personifierar inte Piratpartiet, så oroa dig inte för det.
  Piratpartiet är heller inte kvinnofientligt, någonstans alls.
  Om du vill bemöta mitt stöd som kvinna för piratpartiet med ett blogginlägg så bemöter jag gärna det med ett blogginlägg själv. I annan form kommer jag inte diskutera ämnet med dig. :)

 13. […] Nu organiserar vi Piratpartiet « maloki mlokit.wordpress.com/2009/10/17/nu-organiserar-vi-piratpartiet – view page – cached + FRA-demonstration 10 oktober (Lakes lakonismer) 2009/10/10 * Senaste kommentarer — From the page […]

 14. janrume said

  Tänker inte bemöta dig med något blogginlägg (vi sdare är vana vid att folk inte vågar bemöta oss trots att de säger de ska de, nej prata om oss de kan folk men inte med oss :-) )tycker bara det är häpnadsväckande att en kvinna stöder och puffar detta kvinnofientliga parti. Överspelat skulle nog inte tro alla de unga tjejer som blev förnedrade utav HAX och Serung ser det så .För som sagt HAX såg till att materialet spelades in han och ingen annan, sen hjälper det inte att han nu gör avbön, han kunde låtit bli eller vad tycker du ? Men jag glädjs vartfall utav dagens Sifo där (pp) ingår i de 1,8 % övriga och då har säkert FI minst 1,5 % utav dessa .

 15. Tommy said

  Grattis marie du har ett troll. Det brukar betyda att man är populär. :)

 16. 1. HAX var den som avslöjade Serung och hängde ut honom i media. HAX var alltså den som fick ett stopp på Serungs verksamhet och visat att han inte alls står för Serungs verksamhet på ett mycket konkret sätt.

  2. Att du som utomstående talar om för en kvinna i piratpartiet att hon har fel när hon säger att piratpartiet inte alls är kvinnofientligt är ganska talande för hur du låter dina fördomar stå över fakta. Faktum är även att partiet t.ex. kvoterade in kvinnor på EU-kandidatslistan och kommer även göra det för riksdagskandidatlistan. Vi har också kvinnor på en mängd ledarposter inom organisationen, alla nivåer. För övrigt finns det mer kvinnor bland Piratpartiets medlemmar än det finns medlemmar totalt i Feministiskt Initiativ.

 17. maloki said

  Rume du har precis köpt dig en fortsatt ban! Dvs manuell rensning av alla dina framtida inlägg. Grattis :D

 18. Michael said

  Helt rätt. Ska man blåsa ut massa anklagelser mot Piratpartiet och dess medlemmar, så ska man bannemig också få stå för bevismaterialet.

 19. klara said

  Way to go. Jätteintressant lösning. I like!

 20. Alla dessa påhopp mot PP är nog bara ett resultat av ren rädsla och förskräckelse hos andra partiers medlemmar för att dom ser att vi faktiskt har vettiga argument och att vi på ett mer strukturerat sätt börjar få till en organisering.
  Kvinnofientligheten som påstås finnas i PP har jag inte sett till, däremot kanske PP-s duktiga och hårt slitande kvinnor blir fientliga över såna uttalanden (kanske det du menar med kvinno/fientlighet) :)

 21. […] de flesta andras) går åt Tess Lindholms håll med utökat antal ansvarsroller, lite åt hur de i Värmland idag är strukturerade, och dessutom mycket mer väldefinierade vad dessa roller innebär […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: