maloki

tankar & funderingar

Nätneutralitet

Posted by maloki på 7 september, 2009

Telecomix Video Agency kom jag över följande videoklipp här om kvällen.

Den må vara 3 år gammal, men oavsett så är den väldigt intressant och framför allt, fortfarande aktuellt. Nätneutralitet diskuteras väldigt hett just nu och har gjorts ett tag.

Hur tidningar och även radio ser ut idag är inte alls en rätt bild av hur det började. Idag är det en väldigt enkelriktad och censurerad väg men tilll att börja med så var båda medium mer lättillgängligt för allmänheten. Detta förändrades och som ett resultat så kunde gemene man inte längre bidra med sitt på samma sätt som tidigare. Detta skedde inte samtidigt, utan som två separata händelser väldigt långt isär. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning så kan samma sak hända med Internet.
Det är dags att börja fundera lite, ska vi verkligen bara sitta och titta på medan de förvandlar Internet till ett kabeltv liknande nät där man får prenumerera på utvalda produkter? Eller ska vi kämpa för att få behålla vårt Internet som vi känner det idag.

Internet som det är idag är väldigt vackert. Jag tänker inte hålla under stolen med att det finns baksidor av allt, men vad du eller jag tycker är något dåligt kan vara något helt underbart, kanske till och med perfekt, för någon annan. På Internet finns allt och lite till, och inte nog med det, det finns innehåll för alla!
Det som jag tycker är vackrast med Internet idag är den deltagarkultur som vuxit fram explosionsartat de senaste åren, genom youtube och liknande tjänster. Hur vi alla väldigt lätt kan delta i att skapa ny kultur.
Att människor fritt kan sitta och arbeta tillsammans på, må det vara med ett fritidsprojekt, arbete eller precis vad du vill, långa avstånd genom Internet är ganska fantastiskt.

Cybernormer skrevs en intressant artikel om samma videoklipp. Mitt inlägg fastnade mer om vad jag gillar med Internet och gick inte ner så mycket på nätneutralitet i sig. På Cybernormer däremot kom man fram till en rad vettiga frågeställningar, som jag använder till mitt avslut också.

Hur bygger man – med en bevarad och absolut nätneutralitet – trygghet för människor i en verklighet där digitalt och materiellt vävs samman? Är den gamla devisen “land skall med lag byggas” förlegad? Eller gäller uppdelningen mellan cyberspace och den “verkliga” verkligheten fortfarande när man talar om nätneutralitet?

”Jag gillar Internet” som det stod på Piratpartiets EU-valskampanjs affischer passar väldigt bra just nu. Jag gillar Internet! Internet har hittills konstant utvecklats, låt det inte avvecklas! Det är inte försent.


Missa inte seminariet om Telekompaketet senare idag, 14.00.

Annons

2 svar till “Nätneutralitet”

  1. […] lästa inlägg Alla primärvalskandidaters bloggar!NätneutralitetVad håller vi på med?Var är brudarna?Nätstrumpor till Vårruset!Jag kandiderar till […]

  2. […] dubbel publicering av detta inlägg Jag har tidigare skrivit om nätneutralitet. Inlägget i sig handlar visserligen inte så mycket om nätneutralitet. Det handlar snarare om […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: