maloki

tankar & funderingar

Spectrial – Fällande dom

Posted by maloki på 17 april, 2009

Kort och gott så blev det en fällande dom i The Pirate Bay målet.
Killarna blev skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och fick ett straff på 1års fängelse och sammanlagt 30miljoner kronor i skadestånd. Vilket är väsentligt mycket mindre än yrkandet från åklagarna på 100miljoner svenska kronor i skadestånd.

Rätten har däremot lämnat åtalet för förberedelse till upphovsrättsbrott utan bifall.

Rätten beslutade också att fildelning med Bit-Torrent genom The Pirate Bay är olagligt. Det betyder alltså att en sökmotor har blivit olaglig.
Kampen är inte över ännu. The Pirate Bay killarna planerar att överklaga. Peter Sunde försäkrar oss åter igen om att The Pirate Bay skeppet inte kommer sjunka.

Igår skrev jag tillsammans med starkmjolk en summering om rättegången på The Blog Pirate. I korthet berättade vi om varför det blivit en Spectrial, Roger Wallis hjältemod i vittnesbåset och den mängden blommor hans fru fick. Även det stora intresset för målet i internationell media, som har även kontaktat Piratpartiet för en mängd intervjuer.

Personligen hade jag trott på en friande dom, och det var nog många med mig som gjorde det. Bevisningen var mer än bristfällig, se bara till mängden åtalspunkter som blev nedlagda redan första dagen. Men kanske var det så att varken domare eller nämndemän förstod tekniken och terminologin bra nog för att fatta rätt beslut? Jag ser fram emot en fortsättning i det här med att det går upp till nästa steg vid överklagandet. Förhoppningsvis är det lite mer upplysta personer som dömmer det.

Som ett resultat av domen idag har Piratpartiet fått över 1300 nya medlemmar sedan klockan 8 i morse. Vid publicerande av detta inlägg var det totala antalet medlemmar 16000. Bli medlem du också!
För live uppdatering av nya medlemmar.

Övrigt: I morgon kommer det vara demonstrationer på fleratalet platser runtom i Sverige.

Annons

2 svar till “Spectrial – Fällande dom”

  1. 1708 nu enligt medlemssidan men det lär hinna ändras innan kvällen. Medlemstickern hinner inte ens med att uppdatera.

  2. […] vi har ökat med mer än 70% sedan fredag morgon. SJUKT GALET. Sedan klockan 8 på fredag morgon, innan domen mot TPB killarna föll, har Piratpartiet fått över 10000 nya […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: